Pirin Skyrun 34KM

Pirin Skyrun – 34км

Скайрън Пирин с двете си дистанции се доближава бегачите до същината на този вид бягания, кято им дава възможност да изпитат своите възможностии без значение дали прохождат или вече са запознати въздушните бягания. Двете дистанции 34км и 10км са предназначени за два типа участници. Дългата дистанция от 34км е подходяща за хората обичащи сериозни предизивикателства и със своето трасе, което навлиза в сърцето на Пирин планина може да впечатли дори и най-претенциозните любители на скайрън бягането. Кратката дистанция от 10км е подходяща за тези, които все още не са готови за сериозното предизвикателство на дългата дистанция, но искат да направят първи стъпки в този спорт и да се насладят на част от най-величествените гледки на Пирин.


Дата:
2 юли  (неделя)
Старт: 8:00 часа
Дистанция: 34КМ
Денивелация: 2437м
Контролно време: 10 часа

Крайни срокове за преминаване през пунктове
– Бъндеришка порта – 2 часа 
– Тодорина Порта – 6 часа и 30мин

Старт – Бъдеришка поляна -> х.Бъндерица -> х.Вихрен -> Мостчето -> Муратово езеро -> Бъндеришка порта -> Заслон Спано поле -> Винарска порта -> Типиците -> Възела -> Тодорина порта -> в.Малка Тодорка -> в.Тодорка -> Тодорини очи -> Тодорина Порта -> Мостчето -> х.Вихрен – Бъндеришка поляна (Финал)

Подробно описание:
Старт – Бъндеришка поляна 1 600 м и изкачване по туристическия маршрут през х. Бъндерица до х. Вихрен /жълта маркировка/. От този пункт следва маршрута за Бъндеришка порта /маркировките синя и жълта/, като преминава през „ Мостчето“ /близо до езеро Окото/, през Муратово езеро и достига Бъндеришка порта. Оттам продъжава към заслон Спано поле / първоначално по жълта маркировка и на приблизително на 9,4 км от Старта наляво, на ЮГ по нова кафява маркировка/ и достигане до заслон Спано поле /подкрепителен пункт/. Следва кратко слизане по пътеката за х.Беговица и при р.Башлийца се отклонява в посока за з.Тевно езеро по зелена маркировка. След продължително изкачване се достига Винарска порта /подкрепителен пункт/. От там се отправя на северозапад по пътеката за х.Вихрен /червена маркировка/. Преминава се през билото на Типиците / Внимание: Опасен тесен участък на билото! / и се достига до вр.Възела. След това се подсича вр.Василашки Чукар /внимание опасен участък/, ще бъде поставено обезопасително въже. Достига се Тодорина порта, където е следващият подкрепителен пункт. Следва кратко изкачване до вр.Малка Тодорка. Следва се билото през Средна Тодорка до вр.Тодорка. Особено внимание – участъкът е каменист с множество цепки и дупки, както и клатещи се камъни. От там се спуска стърмно до Тодорини очи и по пътеката за х.Вихрен се достига отново до Тодорина порта /зелена маркировка/. Стръмно спускане по серпентини до Жабешко езеро. От там по пътеката за х.Вихрен се преминава през “Мостчето” до хижата. Последният участък повтаря маршрута от старта на деня до достигане на Бъндеришка поляна /финал по жълта макировка/.

Участък Разстояние до следващ пункт Общо разстояние Денивелация + Денивелация – Настилка
Старт – х.Вихрен 3.5 км 3.5 км 375 м 0 м Пътека, път
Х.Вихрен – Бъндеришка порта 3.0 км 6.5 км 545 м 20 м Пътека, големи камъни
Бъндеришка порта – з.Спано поле
cut-off time 2h
4.6 км 11.1 км 55 м 520 м Тревиста пътека
З.Спано поле – Винарска порта 6.7 км 17.8 км 495 м 95 м Тревиста пътека
Винарска порта – вр.Възела 4.0 км 21.8 км 320 м 130 м Пътека – тревиста и камениста
Вр. Възела – Тодорина порта
cut-off time 6h30min
1.1 км 22.9 км 50 м 80 м Пътека
Тодорина порта – вр.Тодорка 1.7 км 24.6 км 200 м 80 м Големи камъни
Вр.Тодорка – Тодорина порта 1.5 км 26.1 км 90 м 210 м Пътека, големи камъни
Тодорина порта – х.Вихрен 3.8 км 29.9 км  30 м 615 м Пътека
Х.Вихрен – Бъндеришка поляна / Финал 3.5 км 33.4 км  0 м 375 м Пътека, път

 

Линк към картата и сваляне на трасето в различни формати – http://www.gpsies.com/map.do?fileId=cmovuxsxcachbscm